CURSUS 1: (ZELF)STURING VANUIT MISSIE EN VISIE

Leiderschap begint bij weten wat je drijft, wat je energie geeft, wat je belangrijk vindt  in je leven en in je werk, en wat je van daar uit wilt bereiken. Dat geeft je het persoonlijke en professionele kompas dat je in staat stelt effectief en inspirerend richting te geven en daarbij je eigen leider te zijn. Leiderschap vanuit deze basis geeft kracht, verbinding en plezier. Het krijgt vanzelfsprekendheid en overtuiging.

Daarnaast moet je je persoonlijke krachtbronnen kennen : je talenten, je persoonlijkheidskenmerken, en je kennis en vaardigheden. Die ga je inzetten om waar te maken waar je voor staat. Dan wordt ook helder wat je verder te ontwikkelen hebt.

Het gaat om willen (je missie, je Kompas), durven (daarvoor te gaan staan), mogen (van je zelf en je omgeving) en kunnen. En dan… doen.

Daarom staat de eerste cursus van het CCL in het teken van het vinden en scherpen van je eigen missie en visie, en daarvoor gaan staan in het krachtenveld van de organisatie.

Onderwerpen

 • Persoonlijk Leiderschap, (Zelf-) sturing : diepte interviews, oefening, elkaar coachen naar een persoonlijk kompas
 • Essenties van clinical leadership
 • Persoonlijk ontwikkelplan maken in leergoepen
 • Presenteren, inspireren en motiveren
 • Time management, een vorm van zelfmanagement

De stijl en werkvormen worden gekenmerkt door korte inleidingen, zelfreflectie, dialoog, ervaren en actie : toepassen in oefeningen en rollenspelen.

Docenten

Frank Berends, GZ-psycholoog, trainer/coach en organisatieadviseur, Frans Que T.H., psychiater-psychotherapeut, MBA.

In de meeste cursussen treden gastdocenten en/of acteurs op, o.a.:

 • Dr. Bertine Lahuis, Kinder en Jeugdpsychiater, bestuursvoorzitter Karakter
 • Drs. Ariëtte van Reekum, psychiater, docent en Bestuurslid GGZ Breburg
 • Herma van der Wal, Psychiater en lid van de Raad van Bestuur van Dimence
 • Prof. Dr. Ir. Jan Vissers, hoogleraar Zorglogistiek, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Erwin van Meekeren, psychiater, docent en auteur, specialist Persoonlijkheidsproblematiek
 • Martin de Heer MBA, zorgondernemer, bestuursvoorzitter van NL Mental Care en Mentaal Beter
 • Prof. Dr. Robert Schoevers, hoogleraar, opleider en afdelingshoofd Psychiatrie aan het UMC Groningen
 • Prof. Dr. Guus van Montfort, bijzonder hoogleraar Bedrijfseconomie, Zorg en Medische Technologie aan de Universiteit Twente en voorzitter van Actiz
 • Wouter Hart, auteur Verdraaide Organisaties en een groot inspirator op het gebied van leiden en organiseren vanuit de Bedoeling
 • Jean Vranken, aikido meester
Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) van de KNMG. Het gaat per cursusblok om 16 punten.

Kosten

Per cursusblok € 1.750,- per persoon (inclusief hotelkosten). Voor deelname aan alle 5 de cursussen geldt een gereduceerde totaalprijs van € 6.200,-.

Er is geen BTW verschuldigd.

Cursusdata en locatie

Vanwege de maatregelen rond Covid-19 wordt deze cursus uitgesteld naar februari 2021. Deze cursus vindt nu plaats op 3, 4 en 5 februari 2021 (start jaargang 35).

Al onze cursussen vinden in principe plaats in Hotel 't Speulderbos in Garderen.

Studiebelasting

Per cursus(blok) 2,5 dagen (inclusief de tussenliggende avonden). Voorbereiding ca. 4,5 uur per bijeenkomst (literatuur en opdracht).

Verplichte literatuur
Voor het Curriculum is het noodzakelijk dat u in het bezit bent van de onderstaande boeken:

Inschrijven

U kunt zich hieronder inschrijven voor deze cursus. U kunt de gewenste cursus(sen) aanvinken of kiezen voor het gehele Curriculum (alle 5 de cursussen). Na inschrijving krijgt u zo spoedig mogelijk bericht van ons secretariaat.

Kosten € 6200,- per persoon (inclusief hotelkosten) voor het hele Curriculum of € 1750,- per afzonderlijke cursus. Over te maken na ontvangst van de factuur