Inspirerend en resultaatgericht realiseren

Cursus 3 van het Curriculum Clinical Leadership voor psychiaters

Deze cursus vindt plaats op 26 & 27 juni 2025

De derde stap in het ontwikkelen van klinisch leiderschap staat in het teken van waarmaken. Je weet wat je belangrijk vindt en wilt bereiken (missie en visie), je geeft van daaruit effectief en inspirerend richting in het complexe krachtenveld van belangen en relaties. En nu komt het aan op concreet realiseren.

In deze cursus bekwaam je je daartoe in de principes van projectmatig werken en programmamanagement: heldere gedeelde resultaten bepalen, stap voor stap in een logische volgorde daarnaar toewerken en daarbij goed managen van mensen, middelen en informatie. En daarbij hoort ook het efficiënt leren voorzitten van vergaderingen.

Ook verdiep je je in de essenties van zorglogistieke bedrijfsvoering en procesgericht organiseren. Die moet je kennen om zorginhoudelijke thema’s helder te kunnen vertalen naar zorgprocessen en te verbinden aan organisatie en bedrijfsvoering.

Wanneer het aankomt op echt waarmaken krijg je ongetwijfeld te maken met tegengestelde belangen en dus (potentiële) conflicten. Dat hoort erbij en als je er goed mee om weet te gaan kan je die juist benutten als energie- en krachtbron. Daarom onderzoek je in deze cursus je conflictvaardigheid en oefen je je daarin in rollenspelen met acteurs.

Onderwerpen

 • Leiderschapsstijlen
 • Strategische planning
 • Projectmanagement
 • Conflictvaardigheid
 • Zorglogistieke bedrijfsvoering en procesgericht organiseren

De stijl en werkvormen worden gekenmerkt door korte inleidingen, zelfreflectie, dialoog, ervaren en actie: toepassen in oefeningen en rollenspelen.

Docenten

De kerndocenten van het Curriculum Clinical Leadership voor Psychiaters zijn Bianca van Maldegem, Jolien Bueno de Mesquita, Marlies Snelleman. Vaste gastdocent is Audrey van Schaik.

Daarnaast werken wij per cursus met aansprekende gastdocenten en trainingsacteurs. Zij hebben hun sporen verdiend in de gezondheidszorg, als medisch specialist, ondernemer en/of bestuurder of trainer:

 • Martin de Heer MBA, zorgondernemer, bestuursvoorzitter van NL Mental Care en Mentaal Beter
 • Erwin van Meekeren, psychiater, docent en auteur, specialist Persoonlijkheidsproblematiek
 • Gijs Andrea, Implementatie specialist, Better Results group
 • Richard Wentzel, Implementatie specialist, Better Results group
 • Carla Steeman, trainingsactrice, improvisatietrainer, cognitief gedragstherapeutisch werker
 • Hans Platje, trainingsacteur, trainer en coach
 • Heleen Brinkman, trainingsacteur en coach
 • Marc Blom, psychiater en voormalig Lid Raad van Bestuur Parnassia Groep
 • Anne Jonkman, voormalig ziekenhuisbestuurder, oprichter van De Praktijk, toezichthouder
Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) van de KNMG. Het gaat om 16 punten voor cursusblok 1 en 12 punten per overig cursusblok.

Kosten

Cursus 1 kost € 2.095,- per persoon (inclusief hotelkosten). De overige cursussen kosten € 1.945,- per cursus. Voor deelname aan alle vijf de cursussen geldt een gereduceerde totaalprijs van € 7.395,-.

Er is geen BTW verschuldigd.

Cursusdata en locatie

Deze cursus vindt plaats op 26 & 27 juni 2025.

Deze cursus start op 26 juni 2025 om 09.00 uur. Al onze cursussen vinden in principe plaats in Hotel 't Speulderbos in Garderen.

Studiebelasting

Voor de eerste cursus 2,5 dagen (inclusief de tussenliggende avonden). Voor de overige cursusblokken 2 dagen (inclusief de tussenliggende avond). Voorbereiding ca. 4,5 uur per bijeenkomst (literatuur en opdracht).

Verplichte literatuur

Voor het Curriculum is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van het onderstaande boek:

Aanbevolen:

Wellicht wordt deze literatuurlijst in de loop van het cursusjaar verder uitgebreid met aanbevolen (niet verplichte) literatuur.