CURSUS 2: STUREN EN SAMENWERKEN

De tweede stap in het ontwikkelen van clinical leadership staat in het teken van sturen en samenwerken, vanuit je persoonlijk en professioneel kompas.

Dat vraagt naast weten wat je drijft en wat je wilt bereiken  ook inzicht in het krachtenveld waarin je dat doet. Het ziekenhuis is een werkgemeenschap met het ”werk” (taken, organisatie, werkafspraken, etc., de harde kant van de organisatie: de “S-en” Structuur, Systemen, Strategie) en de “sociale relaties” (de gemeenschap/ community: de zachte kant van de organisatie, de “S-en” Shared Values, Style, Skills, Staff).

In deze cursus onderzoek je hoe dat krachtenveld in elkaar zit: hoe staat het met de ambitie van de organisatie? Hoe breed wordt die gedeeld? Met welke krachten en belangen heb je van doen? Hoe kan je daarin effectief samenwerken om je doelen te bereiken? Daartoe verdiep je je in de dynamiek van samenwerking en synergie in teams en je eigen voorkeurspatronen en valkuilen daarin.

Je scherpt je vaardigheid in het doorzien van en dealen met eventuele dysfunctionele patronen in de samenwerking en de communicatie. Ook oefen je je vaardigheden in onderhandelen: het zoeken naar win-win oplossingen in situaties met tegengestelde belangen.

Onderwerpen

  • Leiderschaps- en persoonlijkheidsstijlen
  • Organisatiekunde, het DOR-ESH model
  • Teamdynamiek en teamrolmanagement
  • Het krachtenveld van belangen binnen het ziekenhuis, wie zijn de stakeholders, wat willen ze (niet) ?
  • Communicatiepatronen onderkennen, het voeren van het meta-gesprek
  • Onderhandelvaardigheden
  • Intervisie rond eigen casuïstiek

De stijl en werkvormen worden gekenmerkt door korte inleidingen, zelfreflectie, dialoog, ervaren en actie : toepassen in oefeningen en rollenspelen.

Docenten

De kerndocenten van het Curriculum Clinical Leadership voor Medisch specialisten zijn Anne Jonkman, Frank Berends en Frans Que. Daarnaast werken wij per cursus met aansprekende gastdocenten en trainingsacteurs. Zij hebben hun sporen verdiend in de gezondheidszorg, als medisch specialist, ondernemer en/of bestuurder.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) van de KNMG. Het gaat per cursusblok om 12 punten.

Kosten

Per cursusblok € 1.400,- per persoon (inclusief hotelkosten). Voor deelname aan alle 5 de cursussen geldt een gereduceerde totaalprijs van € 6.000,-.

Er is geen BTW verschuldigd.

Cursusdata en locatie

Datum in overleg. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Al onze cursussen vinden in principe plaats in Hotel 't Speulderbos in Garderen.

Studiebelasting

Per cursusblok 2 dagen (inclusief de tussenliggende avond). Voorbereiding ca. 4,5 uur per bijeenkomst (literatuur en opdracht).

Verplichte literatuur

Voor het Curriculum is het noodzakelijk dat u in het bezit bent van het onderstaande boek: